Kuputeraapia erinevad tehnikad ja nende kasu: Kuidas valida õige meetod sinu keha vajadustele.

Foto: Triin Vahter

Kuppe saab kasutada mitut moodi. Kuppu tuleb kasutada teadlikult ja piirkonnale sobivate võtetega. Kuputamine tekitab tiriva tunde, kuid ei tohiks olla valus. Olenevalt kliendi probleemi sisust saab kasutada erinevaid tehnikaid, et saavutada positiivne tulemus. 
Kuppudega saab lahendada mitmeid probleeme nagu näiteks erinevate valude ja pingete leevendamine, nahaprobleemid (akne, tselluliit, striiad), kopsuprobleemid, immuunsuse tugevdamine, stressi maandamine jpm.

Flash cupping ek. välkkupp on hea ja tõhus meetod vereringe kiirendamiseks. Kupp asetatakse peale suhteliselt tugeva survega, kuid vaid paariks sekundiks. Ergutab keha vereringet ikka korralikult ja valmistab järgnevateks tehnikateks ette. On ka kohti, kus kasutataksegi ainult välkkuppu nagu näiteks silmaümbruse õrn nahk, mida ei ole hea liikuva kupuga venitada.

Kõige tuntum meetod on staatiline kuputamine, ehk kupp asetatakse kehale ja seda ei liigutata. Kupp imab endasse rohkelt nahka ja lihaseid suurendades verevoolu ja lõdvestades lihast. Kupp jäetakse peale 3-10 minutiks. Staatilist kuppu kasutatakse kohtades, kus kupu liigutamine oleks valulik või ebameeldiv, liigestel, kus kupu liigutamine on piiratud, trigerpunktidel ja pinges lihastel.

Dünaamiline kuputeraapia ehk liikuv kupp pakub võimalust haarata suuremat piirkonda ja eri tehnikatega (libistamine, tõstmine, vibratsioon jne.) venitada, masseerida või lõdvestada probleemse piirkonna kudesid. 

Foto: Chris Rosa

Funktsionaalne kuputeraapia on traditsioonilisest Hiina meetodist pisut erinev- peale kuppude paika asetamist tutvustatakse liigutamist.

Funktsionaalne kuputeraapia on kuppude kasutamine piirkondades, kus on vaja leevendada pingeid ning taastada liikuvust. Kupud asetatakse probleemsele valulikule või liikuvuspiiranguga piirkonnale, millele järgneb dünaamiline funktsionaalne liikumine. Lihtsalt öeldes hakatakse tegema erinevaid liikumis- ja venitusharjutusi, mis pehmendavad koos kupuga kudesid vähendades valu ja suurendades liikumisulatust. 

Loomulikult saab häid tulemusi ka staatilise ja dünaamilise kuputeraapiaga, kuid lisades liikumise on taastumine märkimisväärne. Mis kõige parem, kliendil on tugev kontroll oma liikumise üle, ning ta saab dikteerida ja kontrollida oma ebamugavustaset. Liikumine soodustab verevoolu probleemsesse piirkonda, mis aitab kaasa kudede paranemisele. Samamoodi aitavad kupud näiteks treeningust taastumisel soodustades lihaste lõdvestumist, piimhappest vabanemist ja venitust.

Alati tuleks kehale enne kupu kasutamist teha korralik ettevalmistav massaaž. 

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Hiina kuputeraapia saladused: Kuidas kuppudega tervist turgutada ja immuunsust tugevdada.