Hiina kuputeraapia saladused: Kuidas kuppudega tervist turgutada ja immuunsust tugevdada.

         

Kindlasti on paljud meist viimasel ajal hakanud midagi uut ja huvitavat juurde õppima, leidnud uue spordiala või huvitegevuse. Aga kuidas veel paremaks saada, püsida fookuses, turgutada oma tervist ja tugevdada immuunsust? Võib küll üllatusena tulla, aga vastus tuleb Hiinast. 

    Väga paljud inimesed on oma tee juurte juurde tagasi leidnud ja avastanud alternatiivmeditsiini hüved oma tervise turgutamisel ja immuunsuse hoidmisel. Ühena viisidest, kuidas oma tervist parandada on kuputeraapia. Nõukogude ajal pandi kuppe ka haiglates. Mõni kindlasti mäletab neid klaasist ümmargusi kuppe mida kopsupõletiku ja bronhiidi ennetamise profülaktikaks kasutati.
    Kuppe on Hiinas kasutatud juba aastatuhandeid ning ka teistes idamaades on kuppude kasutamine tänapäevani au sees. Kuputeraapia dokumenteeriti esmakordselt ühes maailma vanimas meditsiiniõpikus "Ebersi Papüürus", mis kirjutati 1550 eKr. Kuppudena kasutati loomasarvi, bambustorukesi, erinevaid purke ja savist kausse. Kui midagi on nii kaua au sees hoitud, siis peab selle taga ju midagi olema.
    Kuppude tööpõhimõte on oma olemuslikult lihtne- hapniku eemaldamisel kupust tekib alarõhk ehk vaakum. Aga mis see vaakum meie kehaga siis täpsemalt teeb? Vaakumiga imetakse kupu sisse rohkelt nahka, lihaskudet ja verd. Vere- ja lümfiringlus kiireneb ja osa verd imetakse naha alla, võib tekkida lillakas kupumärk. Ei, see ei ole sinikas, vaid stagneerunud veri, mis on mõnest vigastuse või energia blokeeringuga kohast naha alla imetud. Miks see hea on? Arvatakse, et kui seisnud veri on näiteks traumapiirkonnast ära transporditud, saab keha varustada seda kohta värske verega ja kiirendada paranemisprotsessi. Kuppudega saab lahendada mitmeid probleeme nagu näiteks erinevate valude ja pingete leevendamine, nahaprobleemid (akne, tselluliit, striiad), kopsuprobleemid, immuunsuse tugevdamine, stressi maandamine jpm.

    Kuppe saab kergemate probleemidega ka mugavalt kodus kasutada. Aga millist kuppu võtta, millist jätta? Teen lühiülevaate kuppudest, kasutusmugavusest ja hooldusest.


Klaasist kupp

Klaasist kupud on kindlasti paljudele tuttavad välimuse poolest ja ehk mõni on isegi kasutanud. Klaasist kuppe on Eestis kasutatud kõige pikemat aega. Klaasist kupu kasutamine sarnaneb kõige rohkem algse meetodiga, kus alkoholis immutatud vatitampoon pannakse põlema ja selle tulega paisutatakse kupus olevat hapnikku, mille jahtumisel tekib vaakum. Klaasist kupp on suhteliselt vastupidav, kui sa seda maha ei pilla ja kergesti puhastatav. Klaasist kupu boonuseks on kerge soojendav toime, kuna kuppu töödeldakse ju tulega. Samas võib ka klaasist kupu miinuseks pidada tulega töötlemist. Oskamatu käe all võib kupu kergelt üle kuumutada ja kupu saajale tõsised põletused tekitada. Klaasist kuppu saab kasutada lokaalselt ja teha ka kupumassaaži. Ebamugavam on kasutada kondisematel piirkondadel ja liigestel.

Silikoonist massaažikupud



Silikoonist massaažikuppe  
nagu ka nimi viitab, kasutatakse enamasti massaažiks, kuid võib ka teraapilisel eesmärgil kasutada. Kõigist kuppudest on silikoonist kupud just kõige mugavamad kodukasutajale, kuna kupu paika saamiseks tuleb kuppu lihtsalt pigistada ja nahale asetada. Veel on massaažikuppude komplektis mitu erineva suurusega kuppu, mida erinevatel piirkondadel mugav kasutada. Massaažikupu kasutamiseks määri masseeritav piirkond õliga ja hakka lümfi suunas (südame suunas) üles liikuma. Võid kupuga ka ringitada, kuppu tõsta või vibreerida. Kodukasutajale on massaažikuppu hea kasutada näiteks tselluliidist vabanemiseks või trauma korral. Kupumassaažile võiks eelneda ka soojendav ja keha ettevalmistav käsimassaaž. Massaažikuppe on kerge puhastada, hoiustada ja kaasas kanda.



Teraapiakupud



Teraapiakupud on uue-aja alternatiiv klaaskuppudele. Need kupud on tehtud plastikust ja vaakum tekitatakse spetsiaalse vaakumpumba abil. Teraapiakuppudega saab hästi teha lokaalset kuputeraapiat ja kupumassaaži nendeks sobivatel piirkondadel.  Teraapiakuppude plussiks on see, et nad on ohutud, ehk siis ei kasutata tuld. Samas on nad läbipaistvad, et saab hinnata naha ja kupumärkide seisukorda ja neid on kerge hooldada. Paljudel teraapiakuppude komplektidel on kaasas ka spetsiaalsed magnetid, millega kuputeraapiale veel magnetravina lisaväärtust pakkuda. 


Näokupud

Näokupud on ideaalsed kodus kasutamiseks. Näokupu pehme vaakum puhastab poore ja ergutab näonaha vereringlust ja ainevahetust. Näo kuputamine aitab siluda kortse ja vabaneda aknest. Kasuta kuppu vähemalt 3 korda nädalas ja tulemused saabuvad õige pea. Kuna mul endal on tundlik ja aknele kalduv nahk, siis mina isiklikult näo kuputamiseks õli ei kasuta vaid teen oma protseduuri dushi all jooksva vee all ära. Kui leiad oma nahatüübi jaoks sobiva õli, mis poore ei ummista, on õli kasutamine tervitatav. Näokuppe on kahes suuruses- suur näo, kaela ja dekoltee kuputamiseks, ning väike huulepiiri ja silmaümbruse kuputamiseks. Silmaümbruses tasuks olla ettevaatlik, ning eelistada pigem õrna tõstmise tehnikat libistamisele, kuna see võib venitada õhukest nahka. 

Aga milleks siis tulla Hiina kuputeraapiasse, kui kõike saab ka kodus teha?

Kõike ikka päris ei saa ja igale poole oma kupuga ei ulatu. Hiina kuputeraapia eesmärgiks on energia (qi)  ja vere liikuma panemine ning väliste haigustekitajate eemaldamine. Hiina kuputeraapiat tehakse seljale, kuhu ise kodus naljalt ligi ei pääse. Seljal asuvad keha peamised energiakanalid e. meridiaanid, mille punkte mõjutades jõuab toime kõikidesse siseorganitesse.
     Loodus on sulle andnud väga hea kingituse sinu keha näol, sinu asi on see lahti pakkida ja seda hoida. Meil kõigil on päevas ühe palju tunde, tähtis on see kuidas sa neid kasutad ja millised prioriteedid paika sead. Kui sa sead oma prioriteediks pere ja töö, siis on see väga okei, me kõik tahame olla edukad ja oma pere eest hästi hoolitseda, aga leia aega ka iseenda jaoks, et Sinu tass täis oleks. Vastasel juhul ei ole selline ennastohverdav elustiil vahepeal nii-öelda akusid laadimata just eriti jätkusuutlik tegevus.
    Hiina kuputeraapia tegeleb nii sinu keha kui ka vaimuga ja on suhteliselt intensiivne kuid väga tõhus teraapia. Mõni klient on isegi öelnud, et teraapia ajal langed justkui transiseisundisse. Oled teadlik enda ümber toimuvast olles ise kuskil kaugel. Selle 1.5h kestva teraapia jooksul toimubki täielik akude laadimine- ajaliselt ju väike ohverdus, selleks, et mõnus restart saada nii kehale kui vaimule?
    Veel leian ma üles trigerpunktid, mis on sellised pisikesed sõlmekesed lihastes. Proovi katsuda näiteks oma õlavöötme lihaseid, kui seal on valulik sõrmede all veidi krudisev punkt, siis see ongi trigerpunkt. Trigerpunktid on tekkinud sundasenditest, pingetest ja traumadest.
    Olles ise kontoritöötaja taustaga siis soovitaksin ma kuppe just inimesele, kelle elus on pingeolukordi ja sundasendeid. Veel saavad Hiina kuputeraapiast kasu aeglase seedimise ja unehäiretega inimesed.
    Hiina kuputeraapias kasutatakse käsimassaaži, kupumassaaži ja kuppude asetamist seljale kuni 10ks minutiks.

Veel enne, kui tõttad endale teraapia aega broneerima või koduseks kasutamiseks kuppe soetama ole teadlik ka kuppude kasutamise vastunäidustustest.


    Kuppe ei ole soovitatav kasutada kui sul on vähk, palavik, rasked südame-veresoonkonna haigused, rasked neeru-, maksa- ja kopsuhaigused, põletikulised haigused, nakkushaigused, kunstliigesed, vere hüübimishäired, veenilaiendid (lokaalne), lahtised haavad, verejooks, üldine kurnatus, kilpnäärmehaigused, psoriaas, allergialööve, nahast kõrgemad sünnimärgid (lokaalne), verevalumid (lokaalne), kui operatsioonist on möödas vähem kui 1 kuu või rasedus.


Artikkel valmis "Meditsiin24.ee" ja "B'Well massaaž & teraapia" koostööna.

Kommentaarid

  1. Kiidan, olen väga rahul ja soovitan. Pikka aega olid valud alaseljas, peale kolme kuputeraapiat ei ole enam tundnud seda valu üldse. Triinu tellis mulle ka näokupud ja õpetas neid kasutama, olen nendest sõltuvuses��

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused sellest blogist

Kuputeraapia erinevad tehnikad ja nende kasu: Kuidas valida õige meetod sinu keha vajadustele.